top of page

Сертифициране, норми

QUALICHeCK International Workshop | Възобновяема енергия за отопление и охлаждане на сгради, на 17 януари 2017 г. в Лион, Франция

Международен семинар за осигуряване на съответствието на данните на продукта и качеството на инсталираните системи, за да се достигне до високи нива на енергийни характеристики.

Целта на този семинар е да се обсъдят начини за по-добро осигуряване на съответствието на възобновяема енергия за отопление и охлаждане на данните на продукта, както и на качеството на инсталираните системи, което води до повишаване на доверието в декларираните стойности на сертификата за енергийни характеристики (EPC).

Адресирани са по-конкретно три аспекта:

  • как да се осигурят съвместими входни данни, използвани за издаване на сертификат за ефективността на енергия;

  • как да се подобри качеството на монтажните работи;

  • как да наложат и как да се определят / приложат санкции в случай на неспазване.

Дискусиите на семинара бяха базирани на подробни презентации на схеми, които са оперативно или в процес на разработване. Взаимодействието между участниците позволи обмен на идеи и опит.

Системите, осигуряващи отопление, охлаждане и битова гореща вода, за жилищни и търговски сгради включват все повече и повече възобновяеми енергийни източници: слънчева топлинна, термопомпи, геотермална енергия, биомаса, фотоволтаици.

Те са обхванати от регламента на Комисията относно екодизайна и енергийното етикетиране. Освен това помагат за постигане на националните цели, определени от Директивата за възобновяемата енергия (ВЕИ).

Националните регламенти за прилагане на европейската директива за енергийните характеристики на сградите (EPBD) изискват изчисляване на енергийните характеристики, с октанова енергия на сертификата за енергийни характеристики (EPC). Това се нуждае от въвеждане на данни за изчисляване, за да опише сградата и строителните продукти, но също така и при изпълнението на системите. Входните данни трябва да са съвместими, т.е. определени съгласно правните норми. Необходимо е също така, те да могат да бъдат открити лесно от специалистите, работещи по

изчислението.

Тенденцията към близко до нулево нетно потребление на енергия (NZEB) предполага по-добро изпълнение на строителните работи и повишената инсталирането на модерни технологии, като например възобновяема енергия за отопление и охлаждане, което изисква специфични умения на работната сила, за да се достигне качество и добро изпълнение на инсталираната системи.

Слайд:
Последни:
Тагове:
Следвайте ни:
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page